Tuji uvozniki, ki imajo pri postopkih 42/63 slovensko identifikacijsko številko za DDV ter so imenovali še davčnega zastopnika za postopek 42/63

Uvoznik iz druge države članice, ki deklarira carinski postopek 42/63, ima možnost, da pridobi slovensko identifikacijsko številko za DDV ali pa imenuje davčnega zastopnika za navedeni carinski postopek. Če se uvoznik odloči in pridobi slovensko identifikacijsko številko za DDV, jo mora v carinskih postopkih 42/63 tudi uporabljati in dodatno ne imenuje davčnega zastopnika za ta postopek. Uvoznik mora poročati dobave znotraj Unije v obrazcu RP-O pod identifikacijsko številko za DDV, ki jo je pridobil v Sloveniji in ne pod identifikacijsko številko davčnega zastopnika.

Postopanje je opredeljeno tudi v tretjem odstavku 8. točke Navodila št. 3/2020, kjer je opredeljeno:

»Kadar je uvoznik iz druge države članice identificiran za namene DDV v Sloveniji, se mora pod oznako FR1 navesti njegova slovenska identifikacijska številka za DDV. Ker je identificiran za namene DDV v Sloveniji, tudi ne potrebuje in ne imenuje davčnega zastopnika za postopek 42.«.

Pred oddajo pooblastila za davčnega zastopnika v carinskem postopku 42/63 je treba preveriti, da uvoznik ne razpolaga s slovensko identifikacijsko številko za DDV.  

Uvoznik pa ima lahko »splošnega« davčnega zastopnika iz 4. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost.