Sprejet je bil šesti paket omejevalnih ukrepov zaradi razmer v Ukrajini

Paket je bil objavljen v Uradnem listu Evropske unije, L153, dne 3. 6. 2022.

Sveženj vključuje:

  • Prepovedan nakup, uvoz ali prenos surove nafte in nekaterih naftnih derivatov iz Rusije v EU, za kar obstajajo posamezne izjeme.
  • EU je razširila seznam oseb in subjektov, za katere veljajo omejitve izvoza blaga in tehnologij z dvojno rabo. Na seznam so bili tako vključeni ruski in beloruski subjekti. Poleg tega je EU razširila seznam blaga in tehnologij, ki bi lahko prispevali k tehnološkim izboljšavam ruskega obrambnega in varnostnega sektorja. To  vključuje tudi 80 kemikalij, ki se lahko uporabljajo za proizvodnjo kemičnega orožja.
  • EU je prepovedala, da se Rusiji zagotavljajo računovodske storitve, storitve v zvezi z odnosi z javnostmi, storitve svetovanja ter storitve v oblaku.
  • EU je razširila obstoječo prepoved zagotavljanja specializiranih finančnih komunikacijskih storitev (SWIFT) na tri dodatne ruske kreditne institucije – največjo rusko banko Sberbank, MKB (moskovsko kreditno banko) in Rosselkhozbank (kmetijsko banko Rusije) – ter Belinvestbank (banko Belorusije za razvoj in obnovo).