Nov obrazec PODO-OPSOS – Obračun prispevkov za Sklad za obnovo Slovenije za delodajalce, ki bodo organizirali solidarnostno delovno soboto

V skladu s 101. členom Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 – ZIUOPZP (Uradni list RS, št. 95/23) je z današnjim dnem na eDavkih na voljo obrazec Obračun prispevkov za Sklad za obnovo Slovenije – obrazec PODO-OPSOS. Ta obrazec predloži delodajalec, ki je organiziral solidarnostno delovno soboto v skladu s 101. členom ZIUOPZP. 

V obrazcu PODO-OPSOS, ki se šteje za obračun davka, delodajalec sam izračuna prispevek delavca in delodajalca za Sklad za obnovo Slovenije. Delodajalec obrazec PODO-OPSOS predloži FURS v mesecu po mesecu, v katerem je organiziral solidarnostno delovno soboto. Obračunane prispevke delavca in delodajalca po obračunu PODO-OPSOS, ki ga delodajalec predloži za posamezno organizirano delovno soboto, je treba plačati v desetih dneh po predložitvi obračuna.

Podrobnejše informacije o solidarnostni delovni soboti in obračunu prispevkov za Sklad za obnovo Slovenije so dostopne med Pogostimi vprašanji in odgovori na temo poplav v avgustu 2023, ki so objavljeni na spletnih straneh Finančne uprave RS.